الخميس، 29 مايو 2014

simple glutenfree cake with blueberries








































as you might have noticed we have a little addiction for blueberries! they just taste so good and are so healthy and you can even eat them when you are histamine-intolerant.

so nora made this glutenfree blueberry cake last weekend. a very simple one but it tasted very good!
we photographed it on our white frama plate - which you already know - but we just can´t get enough of it :)


ingredients (for a springform pan 18-20cm ø)
125g rice flour
125g cane sugar
80g butter (or margarine)
1 egg + 1 egg yolk
1 tsp tartar baking powder
1 dash of salt
1 handful frozen blueberries
1 small bowl fresh blueberries
icing sugar

preheat oven to 160degrees top/bottom-heat. for the dough mix first sugar and butter, stir in the egg and eggyolk. at last sift rice flour and tartar baking powder to the mass with a dash of salt and mix again. cover the springform bottom with baking paper. fold a handful frozen berries in the dough and spread the dough in the springform pan. bake the cake at 160degrees for ca. 45-50min until the top and the sides starts to turn brown. leave the cake outside to cool down and take away the springform pan and baking paper after 10min (put the cake on the oven-grid outside, so air can circulate from all sides). wash the fresh berries. prepare some icing by mixing icing sugar with a few drops of milk and spread the icing on the cake using a tablespoon. place quickly the blueberries on top. 
for serving you can dust some icing sugar on top of the cake pieces.


german translation
vielleicht habt ihr mittlerweile bemerkt, dass wir einfach nicht genug von blaubeeren bekommen können. sie schmecken nicht nur hervorragend, sie sind auch noch sehr gesund und werden vor allem bei einer histaminintoleranz meist sehr gut vertragen.
also hat nora letztes wochenende diesen, zwar sehr simplen, aber dennoch äußerst schmackhaften blaubeerkuchen gebacken.
fotografiert haben wir ihn auf unserem liebsten weißen frama teller, den ihr mittlerweile sicher schon gut kennt, von dem wir aber einfach nicht genug bekommen können :)


zutaten (für eine 18-20cm - springform)
125g reismehl (o.ä.)
125g rohrzucker
80g butter (o. margarine)
1ei + 1eigelb
1tl weinsteinbackpulver
1 prise salz
1 handvoll tiefkühlblaubeeren
1 schälchen frische blaubeeren
puderzucker 

ofen auf 160grad ober-/unterhitze vorheizen. für den teig zunächst zucker und butter miteinander vermengen, ei unterrühren, dann das reismehl, salz und backpulver dazusieben. den boden der springform mit backpapier auslegen. unter den teig eine handvoll gefrorene blaubeeren geben und den teig in der springform verteilen. Bei 160grad für ca. 45-50min in den backofen, bis die oberseite anfängt braun zu werden. abkühlen lassen für 10min, aus der springform nehmen und auf einem gitter weiter abkühlen lassen. blaubeeren waschen. etwas puderzucker in ein schälchen geben und mit ein paar tropfen milch cremig verrühren und den zuckerguss mit einem löffel auf der torte verteilen und gleich blaubeeren darüberstreuen und evt. leicht andrücken. evt. zum servieren etwas puderzucker drüberstreuen.

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